Potkivanje Jaja (beslagen ei)

Geplaatst op: 8 oktober 2014 door René Speelman in Kiseljak

Dvijepotkove-bocno
In het dorp Kiseljak kun je 4 kanten op, richting Sarajevo, richting Busovaca, richting Visoko en richting….? Tsja, waarheen gaat de overgebleven richting.

In 1992-1993 was het niet toegestaan voor ons om deze kant op de gaan, het was vanaf het BH-Command voor de pizzeria Makao langs en dan verder.
De reden zal ongetwijfeld zijn geweest de aanwezigheid van een grote HVO-kazerne dat we daar niet mochten komen.
Dit was de richting die we opgingen met Zvonko zoals beschreven in het artikel ‘Verborgen schoonheid‘ zie op de blog-site. We kwamen dus uiteindelijk terecht in een heel oud mooi dorpje Kreševo.

forelDe zuster van Zvonko en haar man runnen daar een vis-restaurant; Restoran Ribnjak Kreševo, hier kweken ze hun eigen forel in waterbassins die worden gevuld met helder bronwater wat zo uit de grond stroomt. We hebben daar heerlijke verse forel gegeten, welke goed kon worden weggespoeld met een voortreffelijke witte wijn.

Toen we aan het eind van het eten afscheid namen van de zwager van Zvonko, kregen we een attentie mee, een soort ei in een doosje. Ikzelf was in de veronderstelling dat het iets van plastic was, een aardigheidje.

Later hadden we hele theorieën over mogelijke apparatuur welke in het ei was geplaatst om ons te kunnen volgen etc. 🙂

Bij thuiskomst in Nederland het cadeautje toch eens beter bekeken, bleek het een echt ei te zijn! Op internet informatie opgezocht (op het doosje stond: ‘Potkivanje Jaja’, wat beslagen ei betekend). Blijkt het een hele speciale traditie te zijn, wat nog maar enkele mensen kunnen uitvoeren. Het komt alleen voor in Kreševo, en vroeger moest een man dit kunnen doen anders had hij geen kans bij de dochter van een eventuele schoonvader.
Het ei staat voor leven en het hoefijzer voor geluk.
Het is een hele kunst om op deze manier een ei te bewerken. Dus geen plastic ei maar een waar kunstwerk wat we hebben mogen ontvangen. In het volgend filmpje wordt deze kunst uitgevoerd. (vanaf 2:25)

reacties
  1. Piet Arissen schreef:

    Mooi verhaal René, eerst dacht ik inderdaad, wat moet ik met een “ei op pootjes”, maar na het zien van het filmpje krijgt het toch wel een bepaalde waarden.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s